
A.2) Yamaçkent / Alt Proje 2 / “Sürdürülebilir Üretim, Sağlıklı Yaşam Kampüsü”
Bölge: Manavgat kuzeyi, Toroslar, 1. Alt Proje alanını çevreleyen doğal platolar ve teraslamaya uygun alanlar.
Üretim Alanı, Yapılar ve Kapasite: Büyük çaplı alan potansiyeli bulunmakta olup yüksek kapasite sağlanabileceği öngörülmektedir. Saha çalışma ve etütleri sonucu belirlenebilecek alan ve projeye katılımcı/yatırımcı ön talepleri birlikte değerlendirildikten sonra planlama yapılabilecektir.
A.2.1) KAPSAM:
A.2.1.1) Farklı konseptlerde turizm tesisleri kurulması
A.2.1.2) Sektör bazlı işyeri kümelenmesi
A.2.1.3) Gıda üretimine yönelik Entegre tesisler
A.2.1.4) Yatay yapılaşma esaslı yerleşim alanları
A.2.1.5) Buhar üniteleri
A.2.1.6) Tarımsal üretim, örtü altı tarım, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, balıkçılık ve su ürünleri üretimi
A.2.2) PROJENİN TEKNİK YÖNLERİ
Yamaçkent / Alt Proje 2 / “Sürdürülebilir Üretim, Sağlıklı Yaşam Kampüsü” projemizde, yapı ve üretime yönelik konuların teknik yönleri, katılımcı/yatırımcı ön talepleri ve projeleri kapsamında netleşecektir.
Bu aşamada katılımcı/yatırımcıların karar süreçlerine katkı sağlayacağı düşüncesi ile buhar üretimi ve fonksiyonlarına yönelik teknik bilgi paylaşımı yapılmaktadır.
A.2.2.1) Buhardan Enerji ve Tatlı Su Üretim Üniteleri:
Sistem: Projemizde, sürdürülebilirlik, ekonomik ömür, seri üretim ve imalat kolaylığı, basınç dayanımı, alan tasarrufu, modülerlik, güvenlik gibi unsurlar gözetilerek geleneksel sistemin dışında monoblok beton buhar kazanı düşünülmektedir. İç cidarların, deniz suyunun tuzlu ve korozif yapısına karşı kimyasal direnç açısından uygun ve kazandaki ısı seviyesine dayanımlı evsafta katmanlı kompozit paneller ile kaplanması öngörülmektedir. Her bir üniteye, 27 m3/gün su girişi planlanmıştır.
Sistem, tek yönlü buharlaştırma prensibine dayanır. Buhar çıkışında mini dinamolarla enerji üretimi yapılabilir. Buhar, gıda üretiminde pişirme, işyerleri ve konutlarda ısıtma, seralarda iklimlendirme amaçlı fonksiyonları ifa ettikten sonra yoğunlaşır içme ve kullanma suyu ihtiyacı için su depolarına akar.
Tatlı Su Üretimi: 27 m³/gün kapasitesinde bir kazandan, deniz suyundan günde 20.000 litre tatlı su üretimi sağlanabilir.
Isıtma Fonksiyonu: Buhar çıkışı sayesinde elde edilen ısı, iyi izole edilmiş bir sistemde yaklaşık 0°C ortam ısısından 20°C ortam ısısına ulaşılması için 1.000 ila 1.200 m²’lik kapalı alanda yeterli olabilir.
Enerji Üretimi: Bir buhar ünitesinden, mini dinamolar (buhar türbini tipi jeneratörler) ile saatte ortalama 1,5–2,5 kWh, günde 36–60 kWh arası mikro enerji üretimi sağlanabilir. (Enerji üretimi, basınç, debi ve türbin verimliliğine bağlı olarak değişkenlik gösterir).
Enerji Tüketimi: Harici kaynakla 1 m³ deniz suyunu buharlaştırmak için ortalama 650–700 Wh (0,65–0,7 kWh) enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da 20.000 litre (20 m³) için yaklaşık 13–14 kWh enerji tüketimi anlamına gelir.
Çevresel Etki: Buharlaşan deniz suyunun bıraktığı tuz ve tortular, tuz geri kazanım ve mineral üretim tesislerinde işlenecektir.
A.2.3) COĞRAFİ UYGUNLUK
A.2.3.1) Dericilik: Sektör kümelenmesinde Dericilik için bölge, coğrafi olarak uygun ve oldukça cazip fırsatlar barındırmaktadır.
A.2.3.2) Turizm: Proje uygulama alanı, önemli bir turizm bölgemizde yer almakta olup farklı konseptlerde yeni turizm tesisleri yapılması ve işletilmesine oldukça elverişli durumdadır.
A.2.3.3) Konutlar: Bölgede yer alacak işgücü ile birlikte özellikle Kırkent projemizde çeşitli nedenlerle yer alamayacak aileler için öngörülen sağlıklı yaşam kampüsü, bölgenin iklim özellikleri, konumu, ulaşım alternatifleri, bölgenin coğrafi uygunluğunu sağlamaktadır.
A.2.3.4) Örtü Altı Tarım: Bölge, seracılık konusunda deneyimli işgücü potansiyeline sahiptir.
A.2.3.5) Balıkçılık ve Su Ürünleri Üretimi: Projede öngörülen deniz suyu ve tatlı su göletleri, üretimde sürekliliği sağlar. Bölgede yıllık yağış miktarının yüksek olması, tatlı su göletlerinin desteklenmesine katkı sağlar.
A.2.3.6) Küçükbaş Hayvancılık ve Arıcılık: Bölgenin coğrafi yapısı, katılımcı/yatırımcı için cazip fırsatlar sunmaktadır.
A.2.3.7) Gıda Üretimine Yönelik Entegre Tesisler: Bölge, üretim sürekliliği sağlayabilecek niteliktedir.
A.2.4) MALİYET ÖNGÖRÜSÜ
Katılımcı/yatırımcı talep ve projeleri doğrultusunda hesaplama yapılabilecektir.
A.2.5) PROJENİN FİNANSMANI
Projenin finansmanı konusunda aşağıdaki kaynaklar düşünülebilir;
A.2.5.1) Çeşitli uluslararası fonlar
A.2.5.2) Katılımcı/yatırımcı kaynakları
A.2.5.3) TP fon ve kaynakları
A.2.6) 1. ETAP 2. ALT PROJENİN DEĞERLENDİRMESİ
A.2.6.1) Proje teknik olarak mümkün ve sürdürülebilir niteliktedir.
A.2.6.2) Sürdürülebilir üretim ile gıda arz güvenliği sağlanabilir. Sağlıklı yaşam kampüsü ile sosyal refah düzeyi yüksek yerleşim bölgeleri ve farklı konseptlerde potansiyeli yüksek turizm tesisleri kurulabilir.
A.2.6.3) Pilot uygulama için öngörülen bölge, ideal bir başlangıç noktasıdır.
A.2.6.4) Alt projede öngörülen sektör ve imalatlar, yüksek katma değer ve döviz kazandırıcı potansiyele sahiptir.
- Yamaçkent / 1. Etap Genel Değerlendirme:
B.1) ?? Yenilikçi Yönü: Sadece Adaptasyon Değil, Rejenerasyon
Proje, klasik iklim adaptasyon projelerinden farklı olarak sadece zararı azaltmayı değil, doğal döngüleri yeniden kurmayı hedefliyor
B.2) Sistemsel Yeniden Yapılanma:
Gıda üretimi, Enerji döngüsü, Su yönetimi, Jeolojik denge, Sosyal refah,
Hepsi entegre ve ölçeklenebilir şekilde birbirini destekliyor.
B.3) Birleşmiş Milletler Gündemiyle Uyum Raporu (SDG 6, 7, 13, 15)
→ Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine entegrasyon: SDG Uyum Raporu
(BM Sürdürülebilirlik Hedeflerine Göre)
SDG 6 (Temiz Su)
SDG 7 (Temiz Enerji)
SDG 13 (İklim)
SDG 15 (Karasal Yaşam)
Bölümler